Home » Over Gynos » Nascholing huisartsen

Nascholing huisartsen

Andros Mannenkliniek en Gynos Vrouwenkliniek organiseren geaccrediteerde nascholingen voor huisartsen over “Hormoontherapie voor de ouder wordende man en vrouw”.

Daling van de spiegels van de geslachtshormonen zorgen voor vervelende overgangsklachten bij de vrouw en diverse klachten bij de ouder wordende man. Deze klachten beïnvloeden de kwaliteit van leven en vergroten het risico op ziekten. Gynos Vrouwenkliniek en Andros Mannenkliniek richten zich op de individuele behandeling van deze klachten door ervaren gynaecologen en urologen met specifieke deskundigheid op dit gebied.

Hormoontherapie voor de vrouw


In de afgelopen 10 jaar heerste er veel verwarring over het gebruik van hormoontherapie tijdens de overgang. Nieuwe bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek stonden haaks op eerdere klinische richtlijnen. Om duidelijkheid te geven is in maart 2013 een wereldwijde consensus over MHT (menopausal hormone therapy) gepubliceerd (Climateric 2013;16:203-204). Onderstaand vindt u de belangrijkste aanbevelingen van deze internationale consensus.

 • MHT is de meest effectieve behandeling voor vasomotorische klachten
 • De voordelen wegen bij vrouwen < 60 jaar en/of binnen 10 jaar na de menopauze zwaarder dan mogelijke risico’s
 • MHT moet “op maat” worden voorgeschreven
 • Progesteronsuppletie alleen nodig bij uterus in situ
 • MHT wordt aanbevolen voor vrouwen met POI tot natuurlijke overgangsleeftijd

Hormoontherapie voor de man


In de medische literatuur duikt steeds vaker de term LOH op: Late Onset Hypogonadisme.
Wat is LOH en hoe vaak komt het voor? Hoe stel je de diagnose? Is er een relatie met het metabool syndroom? Is er een behandeling? Zijn er contra-indicaties en hoe betrouwbaar is het effect van de behandeling? Hoe is de follow up en zijn er lange termijn resultaten?
De kennis van LOH loopt achter op de ontwikkelingen op dit gebied terwijl de demografische ontwikkeling van de bevolking een toenemende vergrijzing laat zien. LOH is een multidisciplinair onderwerp en vereist een brede kennis van de fysiologie van testosteron, van de urogenitale veroudering bij de man en van het metabool syndroom met zijn vele cardiologische aspecten.

Agenda

31 mei - Andros Mannenkliniek/Gynos Vrouwenkliniek Amsterdam

Programma


18.30 - 19.00   Ontvangst met broodjes
19.00 - 19.05   Introductie Andros Mannenkliniek en Gynos Vrouwenkliniek
19.05 - 20.00   Menopauze inclusief vragen
20.00 - 20.15   Pauze
20.15 - 21.10   LOH inclusief vragen
21.10 - 21.15   Afsluiting

Aanmeldformulier

Verplichte velden zijn aangeduid met een sterretje*
 1. *Selecteer de plaats / datum van de nascholing waarvoor u zich wilt inschrijven
 2. *
 3. *
 4. *
 5. *
 6. *
 7. *Dit e-mail adres wordt gebruikt voor het toezenden van de bevestiging en alle relevante informatie omtrent deze nascholing.
 8. (alleen cijfers)
 9. Verzenden
 10.