Tanja Jess werd geïnterviewd over de overgang, haar zoektocht naar hulp en hoe ze uiteindelijk uitkwam bij Gynos Vrouwenkliniek. We zijn trots op haar positieve ervaring met onze kliniek. Lees hier het interview met Vrouw

Jarenlang ontkende actrice en presentatrice Tanja Jess (50) dat ze overgangsverschijnselen heeft. Nu moet ze er dan toch echt aan geloven. “Mijn man riep al een tijdje: ‘Moet je ongesteld worden of zo? Ik was echt te kribbig voor woorden”.

Wanneer begon het bij jou?

“Waarschijnlijk zo rond mijn 45e. Maar omdat ik de pil toen nog slikte, merkte ik er bijna niets van. Jarenlang voelde ik me niet helemaal lekker. Ik was al een paar keer bij de huisarts geweest, maar die leek mij niet te kunnen helpen. Daarom heb ik op mijn vijftigste toch maar bij de gynaecoloog aangeklopt. Misschien had ik wel gewoon last van de overgang.”

Waarom dacht je dat?

“Ik sliep heel slecht, werd misschien wel vier keer per nacht wakker. Soms was ik dan drijfnat! Ook had ik regelmatig onrustige benen en continu een unheimisch gevoel. Alsof er de hele tijd een donderwolk boven mijn hoofd hing.”

En wat zei de gynaecoloog?

“Dat ik bloed moest laten prikken. Daaraan zou zij kunnen zien of ik in de overgang zat. Ze stelde me al snel gerust: een gemiddelde vrouw van 25 zou jaloers zijn op mijn waardes.”

“Later kwam ik erachter – door zelf het een en ander te onderzoeken – dat je helemaal niet op die manier kan vaststellen of iemand in de overgang zit. Tijdens die periode fluctueren je hormonen zodanig, dat één test met goede waardes helemaal niets zegt.”

Gek dat je daar zelf naar op zoek moest…

“Dat vind ik ook! Huisartsen en gynaecologen weten veel te weinig over dit onderwerp. Er zijn bijscholingscursussen over állerlei onderwerpen, maar die over de overgang worden het slechtst bezocht. Dat is toch krankzinnig?”

“Dat je je wel laat bijscholen over iets waar misschien duizend mensen last van hebben, maar niet over iets waar werkelijk iedere vrouw mee te maken krijgt. Als een echte Sherlock Holmes speurde ik het internet af, op zoek naar iemand die mij wél kon helpen. Ik kwam uit bij vrouwenkliniek Gynos in Baarn.”

En daar werd je wel goed geholpen?

“Zeker! Sinds ik daar loop, ben ik begonnen met bio-identieke hormonen. Die bestaan – in tegenstelling tot de reguliere pil – uit natuurlijke stoffen. Ik ben nog een beetje zoekende naar de juiste dosering, maar ik voel me nu al een stuk beter. Eindelijk ben ik mezelf weer. Thuis is het ineens ook een stuk gezelliger!”

Dat was het niet?

“Nou, communiceren met iemand die heel hormonaal is, is moeilijk. Kijk maar naar puberkinderen. Een moeder in de overgang en een puberzoon in hetzelfde huishouden, is een drama. Van werkelijk alles werd een probleem gemaakt.”

“Mijn man riep al een tijdje: ‘Moet je ongesteld worden of zo?’ Voordat ik met die bio-identieke hormonen begon, was ik echt te kribbig voor woorden. Zelf had ik het niet door, want ik was van mening dat ik volledig in mijn recht stond.”

“Op een gegeven moment kaartte hij aan dat mijn gedrag met de overgang te maken zou kunnen hebben. Natuurlijk reageerde ik ook daar weer heel heftig op: ‘Houd je mond man, zover ben ik nog lang niet!’ Uiteindelijk bleek hij dus gelijk te hebben.”

Waarom was je zo anti-overgang?

“De overgang zit in een verdomhoekje omdat je dan het gevoel hebt dat je officieel ‘oud’ bent, denk ik. En dat wordt in de Westerse wereld als iets negatiefs gezien. Misschien is dat ook iets waarover we zouden moeten nadenken. Want in hoeveel landen worden de stamoudsten niet geraadpleegd als er iets opgelost moet worden?”

“Onze manier van omgaan met ouder worden, vind ik een gemiste kans. Er zijn een heleboel ‘ouderen’ die van alles zouden kunnen bijdragen aan de samenleving, maar die de kans er gewoonweg niet voor krijgen door bijvoorbeeld leeftijdsdiscriminatie bij sollicitaties.”

Wat moet er veranderen aan de manier waarop er met de overgang wordt omgegaan?

“Wij vrouwen zijn getraind om onszelf weg te cijferen. Man en kinderen gaan áltijd voor. Wat we ons soms alleen niet realiseren, is dat het hele gezin erbij gebaat is als wij goed voor onszelf zorgen.”

“Iedere vrouw boven de veertig loopt tegen dezelfde problemen aan. Daar zouden huisartsen en gynaecologen veel meer op moeten inspringen door samen te werken met overgangsconsulentes. Een maandelijks spreekuur zou bijvoorbeeld een oplossing zijn!”

 

Bron: Vrouw.nl

 

Lees verder over overgangsklachten >

Doe online test: ben ik in de overgang? > 

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief