Pijn bij vrijen blijft een vaak onbesproken

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
4 april 2017

Pijn bij vrijen blijft vaak onbesproken. Veel vrouwen schamen zich om met de arts te praten over pijn bij vrijen, vaginale droogheid en verminderde opwinding. Ook veel artsen schromen om dit intieme onderwerp aan te snijden. Dat maakt dat veel vrouwen met de klachten rondlopen en niet of onvoldoende behandeld worden.

Vaak wordt pijn bij vrijen samen gezien met andere klachten, zoals buikpijn, blaaspijn, depressiviteit, relatieprobleem. Het is daarom vaak lastig kip en ei te onderscheiden. Een uitgebreid gesprek en lichamelijk onderzoek met een ervaren gynaecoloog is nodig om alle aspecten, zowel lichamelijk als psychisch en sociaal te benaderen en vervolgens adequaat te behandelen.

Pijn bij vrijen wordt vaak ingedeeld in altijd optredend, onafhankelijk van de omstandigheden, of situationeel incidenteel optredend in bepaalde omstandigheden.

In een recent gepubliceerd Brits onderzoek in het tijdschrift British Journal of Obstetrics and Gynecology is aangetoond dat 1 op de 10 vrouwen last heeft van pijn bij vrijen. Bijna 9000 vrouwen tussen 16 en 74 jaar werden gevraagd, waarvan 6669 seksueel actief waren. Twee leeftijdsgroepen bleken het vaakst pijn bij vrijen te hebben. De jongste groep van 16 –24 jaar en de groep van vrouwen in de overgang 55-64 jaar hadden het vaakst last.

De pijn bleef vaak maanden tot jaren aanwezig ongeacht de omstandigheden. Vaak was de pijn geassocieerd met vaginale droogheid en veroorzaakte veel stress, verdriet, angst, schaamte en minder seksueel plezier. Tevens bleken chronische ziektes zoals buikpijn, blaasontstekingen en chronische vermoeidheid vaker voor te komen bij deze vrouwen.

De auteurs pleiten daarom voor een serieuze holistische aanpak van de problemen. Zij pleiten ook voor verder onderzoek om te kijken of pijn bij vrijen een eerste symptoom kan zijn voor andere onderliggende ziektes, net zoals bij mannen een verminderde erectie een symptoom kan zijn van hart– en vaatziektes.

Dit onderzoek is een belangrijk signaal dat er meer aandacht besteed moet worden aan vrouwen met pijn bij vrijen. Zowel jonge vrouwen als vrouwen in de overgang, hebben baat bij goede uitleg en betere seksuele voorlichting, fysiotherapie voor de bekkenbodem, geneesmiddelen die de vaginale droogheid bestrijden en een deskundige behandeling van andere lichamelijke oorzaken van buikpijn en blaaspijn.

Vaginale droogheid is meestal goed te behandelen zowel met niet hormonale middelen op basis van hyaluronzuur, als met licht gedoseerde, lokaal werkende oestrogeen.

Vrouwen met pijn bij vrijen hoeven niet meer in stilte te lijden. Praat met een deskundige gynaecoloog, die gespecialiseerd is, zowel op hormonaal als op psychosociaal gebied. Een multidisciplinaire en holistische teambehandeling van gynaecoloog, uroloog en bekkenbodem fysiotherapeut kan een goede verbetering van de klachten geven.

Door: dr. Magda Armeanu

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
Auteur: Dr. Magda Armeanu is gynaecoloog van het multidisciplinaire blaasteam.
Laatste update: 4 april 2017

Neem contact met ons op