Femke (33) heeft blaaspijnsyndroom: ‘het is in de bosjes of in je broek’

Andros Blaascentrum logo
26 september 2019

Femke (33) heeft blaaspijnsyndroom: ‘het is in de bosjes of in je broek’. Lees haar ervaring met blaaspijnsyndroom. Continu aandrang, om de haverklap blaasontsteking en minimaal drie keer per nacht eruit om te plassen. Welkom in de wereld van Femke Aertssen.

Sinds 2016 weet Femke dat ze interstitiële cystitis heeft, kortweg ic. We belden met haar in het kader van Nationale Plasdag, die vandaag plaatsvindt.

Beïnvloedt blaaspijnsyndroom je sociale leven?

“Als ik pijnlijke drang heb, móét ik plassen. Ik reageer slecht op cafeïne en alcohol. Als ik ‘gezellig’ een wijntje drink, weet ik dat ik pijn krijg en om de vijf minuten naar de wc moet. Ik drink sowieso bijna niets als ik ergens naartoe ga waar geen toilet is, ook al weet ik dat het slecht is. Tijdens lange autoritten stop ik bij tankstations. Zijn die er niet, dan stop ik langs de weg. Ik weet dat er mensen met ic zijn die het niet doen, maar ik plas overal. De keuze is heel gemakkelijk: het is in de bosjes of in je broek. Af en toe mag ik wel wat drankjes doen van mezelf, ik wil niet alleen maar thuis zitten.”

Je bent dus ook gewoon aan het werk?

“Ja. Ik ben keihard voor mezelf en werk gewoon fulltime. Werk is afleiding, net als sporten. Dan kan ik de pijn negeren. Anders ben ik er constant mee bezig en heb ik meer last.”

Fysio

Femke krijgt sinds twee jaar fysiotherapie omdat haar bekkenbodemspieren extreem gespannen bleken te zijn. Daarnaast krijgt ze blaasspoelingen en slikt ze een antidepressivum om de pijnprikkels te onderdrukken. Haar fysiotherapeut, aan wie ze veel heeft gehad, raadde haar het medicijn aan. Het is het eerste middel dat helpt.

Zet je ’s nachts de wekker om naar de wc te gaan?

“Nee, ik word wakker van de pijnlijke aandrang. Als ik een heel goede nacht heb, hoef ik er maar twee keer uit. Dat komt niet vaak voor. Meestal is het drie, vier, vijf keer. Ik ken het gevoel niet hoe het is om níet te hoeven gaan. Dat zou ik wel graag willen hoor, dat ik het langer op kan houden. Ik weet alleen niet of het ooit gaat gebeuren.”

En je seksleven?

“Seks kan een blaasontsteking bij me opwekken. Als mijn onderlijf wat gevoeliger is, zeer doet, gebruik ik een verdovende vloeistof. En tussendoor zeg ik ‘stop, ik moet naar de wc’. Ik heb een partner en ben kortgeleden bevallen van een zoontje. In het eerste en tweede trimester had ik veel last van mijn blaas. Daarna werd die rustig, en dat is na de bevalling nog steeds zo. Blaaspijnsyndroom reageert op hormoonveranderingen, dus hoelang dit zo blijft, weet ik niet. Ik geniet er maar even van.”

Wat is ic?

Interstitiële cystitis, ook wel blaaspijnsyndroom, is een chronische ziekte. Het is een ontsteking van de blaas die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Vermoed wordt dat het een auto-immuunziekte is. Naast pijnlijke aandrang en veel plassen zijn ook (lage) buik- en rugpijn symptomen.

Bron: Linda 

Note Andros:

Andros Blaascentrum behandelt cliënten met blaaspijnsyndroom / interstitiële cystitis. BPS/ IC vereist een multidisciplinaire aanpak waarbij de uroloog en de continentieverpleegkundige de hoofdbehandelaars zijn met daarbij de bekkentherapeut, gynaecoloog, seksuoloog en zo nodig psycholoog, diëtist en maag-lever-darmarts als hulpverlener. Lees verder over blaaspijnsyndroom

Andros Blaascentrum logo
Laatste update: 26 september 2019

Neem contact met ons op