Home » Gynaecologie » Hevig menstrueel bloedverlies

Hevig menstrueel bloedverlies

Sommige vrouwen menstrueren vanaf hun pubertijd hevig terwijl bij anderen het bloedverlies vanaf een bepaald moment kan toenemen. Vaak is dit vanaf het dertigste of veertigste jaar, maar het kan dus ook eerder. Ongeveer 20% van de vrouwen heeft last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie.

Hevig bloedverlies betekent voor elke vrouw iets anders. De ene vrouw vindt het hevig als het meer is dan zij gewend is, terwijl anderen het hevig vinden als zij veel tampons of maandverband nodig hebben, doorlekken en zich vaak moeten verschonen. Bij sommigen wordt hun hele leven beheerst door het bloedverlies en moeten zij gedwongen thuis blijven, afspraken afzeggen en zijn zij voortdurend bang om door te lekken. 

Normaal gesproken komt een menstruatie elke 24 tot 31 dagen en duurt het bloedverlies 3 tot 7 dagen. De totale hoeveelheid bloedverlies komt normaal overeen met 4 tot 12 eetlepels bloed. Als het bloedverlies teveel wordt voor het lichaam ontstaat bloedarmoede (anemie) dit gaat o.a. gepaard met vermoeidheid, een bleek uiterlijk en somberheid.

Oorzaak


Het baarmoederslijmvlies wordt elke cyclus onder invloed van hormonen opgebouwd. De eierstokken maken deze hormonen. Als er geen zwangerschap optreedt dan neemt de hoeveelheid hormonen weer af en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Hierbij ontstaat de menstruatiebloeding.

Naar mate de overgang nadert maken de eierstokken onregelmatiger hormonen. Hierdoor wordt er soms heel veel slijmvlies opgebouwd en als dit weer afgestoten wordt geeft dat ook meer bloedverlies. Ook kan door de hormoonwisselingen de cyclus onregelmatig worden.

Niet alleen hormonen spelen een rol bij het bloedverlies. Het bloedverlies kan ook toenemen bij aanwezigheid van poliepen of vleesbomen (myomen) in de holte van de baarmoeder. Ook kan het baarmoederslijmvlies dat normaal de baarmoederholte bekleedt zich bevinden in de wand (adenomyose) van de baarmoeder of daarbuiten (endometriose). Als dit gebeurt veroorzaakt dat pijn tijdens de menstruatie.

De oorzaak van hevig bloedverlies kan ook liggen in aangeboren afwijkingen in de bloedstolling of in het gebruik van medicijnen die invloed hebben op de bloedstolling (bloedverdunners). Het gebruik van een koperhoudend spiraal kan het bloedverlies ook doen toenemen.

Diagnose


Bij hevig menstrueel bloedverlies zijn verschillende onderzoeken mogelijk:

 • Gynaecologisch onderzoek:
  Hierbij bekijkt de arts met een speculum (speider) via de vagina de baarmoedermond (cervix). Hierbij kan een uitstrijkje en een kweek van de baarmoedermond afgenomen worden.
  Ook kan een vaginaal toucher gedaan worden om de grootte van de baarmoeder te beoordelen en te bepalen of er afwijkingen aan de eierstokken te voelen zijn.

 • Echoscopisch onderzoek:
  Dit onderzoek vindt meestal via de vagina plaats. Met een speciale echokop worden de baarmoeder en eierstokken in beld gebracht. Dit geeft namelijk de beste informatie over eventuele afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken.

 • Watercontrastechoscopie:
  Deze manier van echoscopie vindt ook via de vagina plaats waarbij er gelijktijdig tijdens de echo met een zeer dun slangetje water in de holte van de baarmoeder gebracht wordt. Hierdoor kan beter bekeken worden of er afwijkingen in de holte van de baarmoeder aanwezig zijn.

 • Bloedonderzoek:
  Door middel van bloedonderzoek is het mogelijk om bloedarmoede, ijzergebrek of een afwijking in de bloedstolling op te sporen.

 • Curettage:
  Via de vagina wordt er wat weefsel uit de baarmoeder weggezogen of weggekrabd. Dit weefsel kan dan door de patholoog op afwijkingen onderzocht worden.

 • Hysteroscopie:
  Hierbij kan met een dun cameraatje (hysteroscoop) via de vagina in de holte van de baarmoeder gekeken kan worden of er afwijkingen zijn.

Behandeling


Afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies kan er voor een behandeling worden gekozen.Er zijn meerdere mogelijkheden:

Hormonale medicijnen

 • Anticonceptiepil:
  'De pil’ kan ervoor zorgen dat het bloedverlies minder hevig wordt. Er zijn vele soorten anticonceptiepillen, de ene vrouw reageert op de ene pil wel goed en de andere niet. Dit is vaak niet van tevoren te voorspellen. Over het algemeen is de reactie goed maar de pil biedt niet altijd uitkomst. Sommige vrouwen hebben weerzin om met de pil te beginnen omdat zij geen 'hormonen' willen gebruiken.
  Anders dan men een aantal jaren geleden dacht, zijn er doorgaans weinig bezwaren tegen het pilgebruik boven de 35 jaar. Voor vrouwen die de overgang naderen is er een pil met een iets andere 'lichtere' samenstelling. Bij hoge bloeddruk en/of roken wordt de pil ontraden. Stoppen met roken is natuurlijk altijd verstandig voor uw gezondheid. Ook is er met 'de pil' een iets hogere kans op trombose.

 • Prikpil:
  De prikpil wordt ook voor anticonceptie gebruikt en wordt elke 3 maanden door de huisarts als injectie gegeven. Er wordt hierbij dan een relatief hoge dosering van het hormoon progesteron gegeven. Het is de bedoeling dat uiteindelijk de menstruatie helemaal wegblijft, maar dat gebeurt niet bij elke vrouw. Vaak zijn er de eerste maanden maar soms zelfs langer klachten van onregelmatig of langdurig bloedverlies.

 • Progesteronpreparaten:
  Het hormoon progesteron zorgt ervoor dat er geen eisprong optreedt. Daardoor blijft ook de menstruatie weg. Helaas lukt het niet altijd om ervoor te zorgen dat ook het bloedverlies wegblijft. Soms treedt tussentijds bloedverlies op. Ook kunnen bijwerkingen optreden als vocht vast houden, gespannen borsten of stemmingswisselingen. Gelukkig krijgen lang niet alle vrouwen deze bijwerkingen.

 • Agonisten:
  LH/RH agonisten zorgen ervoor dat het lichaam minder hormonen maakt. Als deze injecties gegeven worden, komt het lichaam tijdelijk in de overgang. Dit heeft een gunstig effect op het bloedverlies omdat het baarmoederslijmvlies niet meer wordt opgebouwd en afgestoten. Deze injectie worden vaak niet langer dan 1 tot 2 jaar voorgeschreven omdat het anders een ongunstig effect kan hebben op de botopbouw. De meest voorkomende bijwerkingen zijn het ontstaan van overgangsklachten bestaande uit opvliegers en nachtzweten. Zo nodig kunnen deze bijwerkingen met andere hormoontabletten worden verminderd.

 • Mirena spiraaltje:
  Dit spiraal werkt als anticonceptivum en wordt in de baarmoeder geplaatst. Het spiraal geeft daar een zeer kleine hoeveelheid van het hormoon progesteron af. Het baarmoederslijmvlies wordt zo minder gevoelig voor hormonen die de eierstokken maken. Het slijmvlies blijft dun en het bloedverlies tijdens de menstruatie vermindert over het algemeen sterk. Wel kan er tot 6 maanden na het plaatsen van het spiraal tussentijds bloedverlies (spotting) optreden en kunnen er tijdelijk buikkrampen ontstaan. Ook het Mirena spiraal heeft niet bij iedere vrouw een gunstig effect op het bloedverlies en is ook niet voor iedere vrouw geschikt.

Niet hormonale medicijnen

 • Bepaalde soorten pijnstillers:
  De 'prostaglandinesynthetaseremmers': bijvoorbeeld diclofenac, ibuprofen en naproxen hebben naast een pijnstillend effect vaak ook een gunstig effect op de hoeveelheid bloedverlies. Meer dan de helft van de vrouwen ervaart dat het bloedverlies minder wordt. De mogelijke beschreven bijwerkingen in de bijsluiter komen gelukkig zeer weinig voor.

 • Tranexaminezuur (Cyclokapron):
  Dit middel wordt gestart tijdens de menstruatie en bevordert de bloedstolling waardoor u minder bloed verliest. Gemiddeld neemt het bloedverlies met de helft af. Bij vrouwen die ooit trombose hebben gehad, wordt dit middel afgeraden.

Operatie

(Deze behandelingen worden niet bij Gynos uitgevoerd.)

 • Verwijderen van het baarmoederslijmvlies (endometriumablatie):
  Bij deze relatief kleine en korte operatieve ingreep wordt via de vagina het baarmoederslijmvlies verwijderd. De ingreep kan onder lokale verdoving of onder algehele narcose worden verricht. Bij wel 90% van de vrouwen die deze ingreep hebben ondergaan, wordt het bloedverlies een stuk minder. Het doel van deze ingreep is om het bloedverlies te normaliseren. Ongeveer 40% van de vrouwen heeft na de ingreep helemaal geen bloedverlies meer.

  Als u nog kinderwens heeft komt u niet voor deze ingreep in aanmerking.

 • Therapeutische hysteroscopie:
  Bij deze operatieve ingreep worden via de vagina met een cameraatje eventuele aanwezige poliepen of myomen uit de holte van de baarmoeder verwijderd. Dit heeft vaak een gunstig invloed op de hoeveelheid bloedverlies.

 • Uterusextirpatie:
  Verwijdering van de baarmoeder kan worden gedaan als de andere methoden niet succesvol gebleken zijn. Deze ingreep vindt onder algehele narcose plaats en is een zwaardere operatieve ingreep dan de hierboven beschreven ingrepen. Na baarmoederverwijdering moet u ook langer herstellen en de operatierisico's zijn ook hoger.

Tenslotte


Als er veel bloedverlies is en als er lichamelijke klachten ontstaan, blijf er niet mee rond lopen maar bespreek dit probleem met uw huisarts of gynaecoloog. Het is van tevoren niet te voorspellen welke behandeling het beste voor u is. Onze gynaecologen hebben veel ervaring met de behandeling van hevig bloedverlies en kunnen de verschillende opties met u bespreken. 

Artsenblog Bekijk alles Andros Blog RSS Feed

Hormoonbehandeling overgang Geplaatst: 16 maart 2017 - Volg op Twitter

Het tijdschrift Climacteric publiceerde in juni 2016 de vernieuwde wereldwijde consensus over hormoonbehandeling (oestrogeen bevattende ...

Lees meer >
Hormoontherapie zorgt voor betere kans overleving Geplaatst: 13 maart 2017

Op het congres van American College of Cardiology wordt deze week het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek over hormoontherapie bij vrouwen ...

Lees meer >
Oestrogeen en de overgang Geplaatst: 02 maart 2017 - Volg op Twitter

Oestrogeen: wat doen deze hormonen voor de gezondheid van de vrouw? Oestrogeen is een verzamelnaam voor de vrouwelijke hormonen. Deze hormonen zijn ...

Lees meer >
Wat je moet weten over ADHD tijdens de overgang Geplaatst: 04 april 2016 - Volg op Twitter

Er bestaan gender man/vrouw verschillen bij het diagnosticeren en behandelen van ADHD. Vooral tijdens de menopauze kunnen de symptomen van ADHD bij ...

Lees meer >
Lustpil voor vrouwen minder effectief dan gedacht Geplaatst: 07 maart 2016 - Volg op Twitter

Nederlandse onderzoekers hebben recent een artikel gepubliceerd in het Jama Internal Medicine, een leidinggevend Amerikaans medisch tijdschrift, ...

Lees meer >
Gynos Vrouwenkliniek: Aandacht voor de overgang op de Nationale Gezondheidsbeurs 2016 Geplaatst: 24 februari 2016 - Volg op Twitter

Op 13 februari 2016 namen wij deel aan de Nationale Gezondheidsbeurs. Samen met andere deskundigen in het veld “overgang” namen wij als ...

Lees meer >
Overweegt u hormoontherapie voor uw overgangsklachten? Dit moet u weten. Geplaatst: 01 februari 2016 - Volg op Twitter

Hormoontherapie is de enige bewezen effectieve therapie voor overgangsklachten. Uw behandelend huisarts en uw gynaecoloog kunnen u het aller beste ...

Lees meer >
Blaaspijn Geplaatst: 28 januari 2016

Blaaspijn is meestal chronische pijn. We spreken van chronische pijn als de klacht langer dan 6 maanden bestaat. Het gaat om pijn die is ontstaan ...

Lees meer >
Pijn in het onderlijf: Interstitiele cystitis (IC)/Blaaspijnsyndroom (BPS) of beide: verleden en heden Geplaatst: 19 januari 2016

Pijn in de blaasstreek kan berusten op een blaasprobleem, het kan ook te maken hebben met andere organen ter plekke of bekkenbodemproblematiek.Voor ...

Lees meer >
Behandeling van overactieve blaasklachten met PTNS gecombineerd met blaasspoelingen Geplaatst: 14 december 2015

Sinds 1 april 2015 heeft Andros Mannenkliniek in Den Haag een speciaal spreekuur voor mannen met blaasontstekingen / interstitiële cystitis. ...

Lees meer >
Bekijk alles