Blaasproblemen?

Doe de zelftest

Overactieve blaas

Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en de blaasspier te vaak en te sterk samentrekt. Hierdoor heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen, moet u vaak plassen en /of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen.

Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor een overactieve blaas.

Dr. Erik Arendsen
Andros Mannenkliniek

Een lastige aandoening

De overactieve blaas geeft regelmatig het sein dat de blaas vol is terwijl de blaas nog helemaal niet vol is. Uw hersenen krijgen dus ook een seintje dat u naar de wc moet terwijl dat eigenlijk nog niet nodig is.

Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. De kans dat de blaas zich sneller aanspant is groter bij het ouder worden. Maar ook als u zichzelf verkeerde gewoontes aanleert: dat u bewust extra vaak gaat plassen waardoor de blaas niet meer gewend is om de plas op te houden.

Klachten bij overactieve blaas

Patiënten met blaaspijnsyndroom hebben vaak een combinatie van de volgende klachten:

 • Klachten bij een overactieve blaas
 • Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat u moet plassen.
 • Heel vaak moeten plassen (meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht).
 • De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt.
 • Sommige vrouwen hebben ook last van verstopping en pijn bij het vrijen.

Als deze klachten een langere tijd aanhouden en is vastgesteld dat het geen blaasontstekingen zijn, dan kan er sprake zijn van een overactieve blaas.

Oorzaak

Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor een overactieve blaas. Mogelijk oorzaken kunnen zijn:

 • Problemen met de bekkenbodemspieren.
 • Afwijkingen in de blaas, zoals blaasontstekingen, blaasstenen en blaastumoren.
 • Medicijnen. Het is een mogelijke bijwerking van plaspillen of antidepressiva.
 • Afwijkingen van het zenuwstelsel zoals beschadigingen of aandoeningen.
 • Het eerder hebben ondergaan van bestraling, of van een ingreep in het bekkengebied.
 • Ook de leefstijl kan de blaas sterk prikkelen, denk hierbij aan overmatig gebruik van alcohol, cafeïne houdende dranken, nicotine of drugs. Ook kan stress van invloed zijn.

Behandeling

Naar de huisarts

Een overactieve blaas zal meestal eerst door de huisarts behandeld worden. Bijvoorbeeld met blaastraining of medicijnen. Mocht daarmee onvoldoende resultaat worden behaald, dan zal de huisarts u doorverwijzen naar een uroloog bij een ziekenhuis of een kliniek. Gynos Vrouwenkliniek is een gespecialiseerde kliniek voor blaasproblemen met een multidisciplinaire aanpak. Dat wil zeggen dat er naast onze urologen ook gynaecologen, gespecialiseerde verpleegkundigen, een bekkenfysiotherapeut en diëtist beschikbaar zijn die intensief met elkaar samenwerken.

Overactieve blaas bij Gynos Vrouwenkliniek

Er zijn meerdere behandelingen mogelijk. Gedegen en uitgebreid onderzoek naar de oorzaken is dan ook zeer belangrijk. Tijdens het eerste bezoek zal de uroloog samen met u een behandelplan opstellen. Indien nodig kan hij daarbij onze gynaecoloog, bekkenfysiotherapeut of diëtist inschakelen om de oorzaak te achterhalen, de blaasproblemen te behandelen of de symptomen te beperken.

Er zijn meerdere behandelmethodes of combinaties hiervan mogelijk zoals medicijnen, neurostimulatie (PTNS), blaasspoelingen en botoxtherapie. Deze behandelingen worden in sommige gevallen nog ondersteund door bekkenfysiotherapie of dieetaanpassingen onder begeleiding van een diëtist. Botoxtherapie wordt niet in onze eigen kliniek uitgevoerd.

Zorgtraject binnen Andros Mannenkliniek/Gynos Vrouwenkliniek

Omdat u met uw huisarts niet het juiste resultaat heeft kunnen bereiken, is het essentieel dat u goed voorbereid voor uw eerste consult komt. Wij vragen u daarom aandachtig en volledig de voorbereiding uit te voeren. Een goede voorbereiding op het bezoek is van groot belang. Als u voorbereid komt, kan het consult volledig in het teken staan van diagnose en behandeling, zonder dat er eerst nog tijd moet worden besteed aan informatieverzameling. Bovendien krijgt u dan in één bezoek een goed advies.

Voorbereiding

Telefonische intake: Bij uw aanmelding bij onze kliniek heeft de medisch secretaresse direct een telefonische intake met de gespecialiseerde verpleegkundige afgesproken. Zij neemt contact met u op om, aan de hand van een vragenlijst en een gesprek, te bepalen of en hoe wij u het beste kunnen helpen. De verpleegkundige plant met u een afspraak voor het bezoek aan de kliniek en verstuurt het voorbereidingspakket via email of post.

Voorbereidingspakket

Om te zorgen dat u optimaal voorbereid bent op het bezoek aan de uroloog en verpleegkundige, sturen wij u een voorbereidingspakket. U dient de volgende voorbereiding te doen:

Bloedonderzoek

Met het laboratoriumformulier gaat u naar een voor u gemakkelijke prikpost, bijvoorbeeld in het plaatselijke ziekenhuis. Daar wordt wat bloed afgenomen voor onderzoek. De uitslag wordt rechtstreeks naar ons gestuurd. Wij raden u aan om bij voorkeur twee weken, maar ten minste één week voor het consult naar de prikpost te gaan, zodat wij de uitslag op tijd ontvangen.

Vragenlijsten symptoomscore (BPIC-SS) en pijnervaring

Aan de hand van een korte vragenlijst geeft u aan in welke mate u last heeft van klachten. Daarnaast vragen wij u een vragenlijst in te vullen over hoe en in welke mate u pijn ervaart door uw klachten. Deze vragenlijsten kunt u ingevuld meenemen naar uw eerste consult.

Plasdagboek

Ten slotte vragen wij u om gedurende 24 uur bij te houden wat u drinkt en hoe vaak en hoe veel u plast. En of u daar pijn bij ervoer. Hiervoor krijgt u een formulier dat u gedurende een volle dag bij u houdt. U kunt ook dit plasdagboek ingevuld meenemen naar het consult. De verpleegkundige bepaalt aan de hand van het plasdagboek uw plasfrequentie, plasvolume en maximale blaasinhoud.

Eerste bezoek aan de kliniek

De totale duur van uw eerste bezoek zal ongeveer anderhalf tot twee uur zijn.

Op de dag van uw consult meldt u zich aan de receptie en worden uw gegevens met u doorgenomen, zoals verzekeringsgegevens. Ook vragen wij u zich te identificeren.

De uroloog zal u bij zich vragen voor een eerste consult. Eerst zal de uroloog uitgebreid uw klachten en vragen doornemen. Zo zal worden gekeken of de urine in orde is. Nadat de met u heeft doorgenomen vinden er nog drie onderzoeken plaats: een blaasonderzoek (cystoscopie), een flowmetrie (meting van het plassen) en een residubepaling (volume achtergebleven urine na plassen). Mogelijk wordt er nog wat urine afgenomen voor nader onderzoek.

De belangrijkste onderzoeken zijn:

 • Vragenlijsten: symptoomscore lijst en een pijnvragenlijst
 • Plasdagboek
 • Bloedonderzoek
 • Urineonderzoek
 • Flowmetrie met bepaling van de urine die achterblijft in de blaas (residu bepaling)
 • Blaasonderzoek (cystoscopie)
 • Indien nodig het afnemen van weefsel uit de blaas voor pathologisch onderzoek

Aan de hand van de resultaten van deze onderzoeken zal de uroloog de behandelmogelijkheden aan u uitleggen. Samen kunt u dan tot een keuze komen voor de juiste aanpak. De uroloog bespreekt met u en informeert u duidelijk, eerlijk en volledig over:

Het behandelvoorstel

 • De mogelijkheden en onmogelijkheden t.a.v. uw eventuele behandeling
 • Het te verwachten resultaat
 • De te gebruiken medicatie
 • De eventuele redenen waarom een behandeling mogelijk voor u niet geschikt is
 • Instructies en voorlichting die u voor een geslaagd resultaat moet volgen
 • Instructies voor aanpassing van uw levensstijl (eten, drinken, roken, bewegen)
 • Eventuele risico’s of complicaties

Als één van deze punten niet duidelijk is, vraag er dan direct naar bij de uroloog of verpleegkundige. Als u later thuis nog vragen heeft, kunt u altijd bellen voor nadere uitleg. Indien nodig (en de specialist is niet direct beschikbaar) kan er dan een telefonisch consult met de uroloog worden afgesproken.

De uroloog zal een verslag van uw bezoek maken. Het origineel gaat naar uw huisarts en u ontvangt een kopie. U kunt verzoeken dat het verslag niet naar de huisarts wordt gestuurd.

Indien u kiest voor een behandeling met (onder andere) blaasspoelingen of neurostimulatie (PTNS), dan neemt de verpleegkundige u direct mee voor een eerste behandeling, waarbij zij ook het vervolgtraject uitlegt.

Bij blaasspoeling zal de verpleegkundige u aanleren hoe u zelf huis kunt spoelen. Ook zal zij zorgen dat u de spoelmiddelen in de juiste samenstelling thuisgestuurd krijgt en zal zij een controleafspraak maken.

Bij neurostimulatie zal de verpleegkundige de eerste behandeling doen en afsprakenreeks in-plannen van 12 wekelijkse bezoeken.

De verpleegkundige of medisch secretaresse zal ook eventuele vervolgafspraken plannen bij onze bekkenfysiotherapeut of contact leggen met een diëtist of seksuoloog.

Controlebezoeken

De uroloog zal met u afspreken wanneer u op controle moet komen om te bepalen of de gekozen behandeling het gewenste effect heeft. Zeker bij blaasspoelingen zal de uroloog mogelijk nog de samenstelling van het spoelmiddel bijstellen.

In overleg bepaalt u met de uroloog een schema voor controlebezoeken. Tijdens deze controlebezoeken zal er mogelijk weer een cystoscopie worden uitgevoerd. In overleg zal mogelijk ook worden bepaald of er tijdens de controlebezoeken additionele blaasspoelingen worden uitgevoerd door de verpleegkundige.

 

Maak een afspraak

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Artsenblog

Nieuwe arts: Dick Janssen

Aangenaam dat ik me middels deze nieuwsbrief mag introduceren. Mijn naam is Dick Janssen en ben sinds januari 2019 bij de Andros Mannenkliniek | Gynos vrouwenkliniek werkzaam als arts op de blaaspijn poli op de vestigingen in Den Haag en Baarn. Samen met dr. Erik... Lees verder

Fabels over urineverlies, een interview met onze bekkenfysiotherapeut

Bekkenfysiotherapeut Carel Jan van der Heide legt uit waarom deze fabels over urineverlies niet waar zijn. Alleen ouderen en vrouwen die een kind hebben gekregen hebben er last van. Als je urineverlies wilt voorkomen, moet je zo min mogelijk drinken. Incontinentie is niet te behandelen

Lees verder

Behandeling van overactieve blaas en andere plasklachten

Gynos Vrouwenkliniek in Den Haag en Baarn heeft een speciaal spreekuur voor mannen en vrouwen met blaasontstekingen, interstitiële cystitis, bekkenpijnsyndroom, overactieve blaas en recidiverende urineweginfecties. De overactieve blaasklachten worden in de kliniek... Lees verder

Overactieve blaas behandelen met PTNS en blaasspoelingen

De overactieve blaas kan behandeld worden door PTNS (percutaneous tibial nerve stimulation) te combineren met blaasspoelingen. In ons Centrum voor Blaaspijnsyndroom bieden we deze behandelingen bij blaaspijn en de overactieve blaas.  PTNS en blaasspoelingen Bij PTNS... Lees verder

Een op de drie vrouwen krijgt blaasproblemen

Van de 40+ vrouwen kampt een op de drie vrouwen aan blaasproblemen met een verhoogde plasdrang*. Nog niet de helft van deze vrouwen zoekt hulp, terwijl er toch eigenlijk veel behandelingen bestaan.  Bij de meeste van deze vrouwen gaat het over de zogenaamde... Lees verder

Overactieve blaas en plasproblemen

Overactieve blaas is een zeer bekend en frequent voorkomend fenomeen bij het ouder worden van de vrouw. Kenmerken van de overactieve blaas zijn: vaak plassen (ook ’s nachts) en ongewilde plotseling verhoogde aandrang die aanleiding geeft tot urineverlies. De... Lees verder

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief