Blaasproblemen?
Blaasonderzoek
Het onderzoeken van uw blaas kan op verschillende manieren gebeuren. Dit is tevens afhankelijk van het soort klachten dat u heeft.
Vragenlijsten en plasdagboek
Deze vragenlijsten gaan in op plasklachten en pijn in de onderbuik. Naast een aantal algemene vragen, houdt u gedurende 24 uur bij hoe vaak en hoeveel u per keer plast in het plasdagboek.
Bloed-onderzoek
Bloed wordt afgenomen voor beoordeling van de algemene gezondheidstoestand.
Urine-onderzoek
De urine wordt altijd onderzocht bij blaasonderzoek om uit te sluiten dat er geen ontstekingen, bacteriën of witte of rode bloedcellen aanwezig zijn. Ook wordt de urine op de eventuele aanwezigheid van suiker of eiwit nagekeken.
Flowmetrie en residumeting urine
Straalmeting wordt ook flowmetrie genoemd. De flowmeter is een instrument dat de kracht van de urinestraal meet en de hoeveelheid urine die uitgeplast wordt. Na de straalmeting wordt met behulp van een echoapparaat de hoeveelheid overgebleven urine bepaald. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Cystoscopie
Cystoscopie is een inwendig blaasonderzoek waarbij de arts via een lens de binnenkant van de blaas bekijkt. Met dit onderzoek probeert de uroloog de oorzaak van uw klachten te achterhalen.
Tijdens het onderzoek hoeft alleen het onderlichaam bloot te zijn. U neemt plaats op de onderzoektafel. De urinebuis wordt verdoofd met een gel. Dit kan een schrijnend gevoel geven. Via de urinebuis wordt een flexibel dun buisje (scope) naar binnen geschoven tot in de blaas. Hierdoor voelt u mogelijk aandrang om te plassen. Door het buisje wordt steriel water in de blaas gebracht. Aan het uiteinde van het buisje zit een lampje dat de blaas aan de binnenkant verlicht. Hiermee bekijkt de arts de gehele binnenkant van de blaas. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. De arts vertelt u de uitslag meteen na het onderzoek.
U kunt meteen na het onderzoek uw dagelijkse bezigheden gewoon hervatten. Autorijden is geen bezwaar. Neem de eerste uren na het onderzoek elk uur een extra glas drinken.
Door het onderzoek kan het slijmvlies van de urinebuis licht irriteren waardoor er wat bloed in de urine terecht kan komen en deze rood kleurt. Meestal is de kleur van de urine na enkele uren weer normaal.
Tevens kunt u een tot twee dagen na het onderzoek een verhoogde plasdrang of een branderig gevoel hebben tijdens het plassen. Dit is niet verontrustend, het gaat vanzelf over. In een enkel geval kan er een urineweginfectie optreden. Wij raden u daarom aan om de eerste uren na het onderzoek veel te drinken.
Neem contact op met de kliniek wanneer na het onderzoek klachten langdurig aanhouden of als u hoge koorts (boven 38,5?C) krijgt of veel pijn ervaart.
Pathologisch onderzoek blaas
Indien nodig het afnemen van weefsel uit de blaas voor pathologisch onderzoek
Maak een afspraak
Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.